sabato 14 settembre 2013

Licitație cu mărturii din viața soților George Enescu și Maruca Cantacuzino

Mai multe documente rare, mărturii din viața soților George Enescu și Maruca Cantacuzino,  vor fi scoase la licitație sâmbăta viitoare.

Printre acestea se numără testamentul Marucăi Cantacuzino Enescu, manuscris în plic original, cu sigiliul familiei Cantacuzino, redactat chiar de principesă la Tescani, la data de 14 iulie 1946.

Preţul de pornire al documentului este de 500 de euro.

”Ultima Dorință” este exprimată în scris cu puțin timp înainte ca cei doi  soți să plece la Paris, fugind astfel din calea regimului comunist instaurat.

Potrivit manuscrisului, Maruca Cantacuzino dorea să fie înmormântată la moșia sa din Tescani, alături de compozitor, în cadrul unei ceremonii simple. În același timp, principesa cere „să se facă pomeni și daruri cât mai multe și mai largi”. Textul este depus într-un plic cu sigiliul familiei Cantacuzino în mâinile administratorului domeniului Tescani și datat.

O altă piesă rară de colecție ce va fi scoasă la licitație este din sfera muzicii și  reprezintă un fragment din partitura originală a lui George Enescu la Simfonia a II-a. Preţul de pornire este de 2.200 de euro.

Manuscrisul original este redactat de compozitor cu cerneală neagră pe un portativ tipărit de format mare și cuprinde indicațiile autorului pentru orchestră, precum și semnătura olografă a lui George Enescu.

În partea dreaptă a partiturii este atașat un desen în laviu, înfățișându-i pe soții Enescu și Maruca Cantacuzino, cu semnăturile olografe ale acestora, ceea ce demonstrează că partitura a fost dăruită de cei doi unui apropiat.

Nessun commento: