venerdì 7 novembre 2014

Sfaturile specialistilor pentru cei care vor sa slabeasca. Cum afecteaza cafeaua dieta si ajunge sa ingrase


Nu mananc mai nimic, beau doar cafea si, totusi, ma ingras. Este ceea ce aud multi medici specialisti in nutrititie de la cei pe care ii indruma.
O cafea simpla are 7 calorii. Un frappe, in schimb 500. Daca il beti, e ca si cum ati fi luat un pranz generos.
"Exista alimente care aduc calorii goale cu nimic nutritiv, un frappe are 500 de kilocalorii, face cat o masa, nutritiv nu iti aduce nimic decat grasimi si putin zahar, nu primesti vitamine, minerale, proteine. Asta e diferenta intre aport nutritiv si aport caloric si ar trebui sa fie cat de cat echilibrat", explica medicul Anca Hoisescu.

"Oamenii nu realizeaza continutul caloric al alimentelor pe care le consuma, deci o cafea are 7 kilocalorii, o cafea cu zahar si lapte 100 de kilocalorii si un frappe are 500 de kilocarii", adauga Hoisescu.
"Mai mancam un sandvis cu o felie de paine de secara, cu o felie subtire de sunca si spunem ca nu am mancat nimic, dar am baut o cafea bogata in calorii", spune si nutritionistul Cristina Balanescu.
E unul dintre mecanismele prin care va ingrasati. Desi, poate, va spuneti ca nu ati mancat mare lucru intr-o zi...Indiferent ce ati pus pe masa - lichid sau aliment solid - puneti-va intrebarea: cate kilocalorii consum?

ln al doilea rand, ca sa va puteti hrani corect, distribuiti-le. "Pe masura ce am impartit numarul de kilocalorii pe mese, cel putin 4 mese, asta e idealul. Atunci consumul e treptat si nu dam posibilitatea organismului sa faca depozite", a mai spus Balanescu.
Aveti nevoie, in medie, de 2000 de kilocalorii zilnic. Daca le luati dintr-o singura masa, va ingrasati. In schimb, daca le portionati in cinci mese - nu. Spre exemplu, o pizza mare, cu blat din faina alba, se poate duce spre 2000 de kilocalorii. Ca sa nu va ingrasati, ar trebui sa cosumati, la fiecare masa, cate o felie si nimic altceva.

"Nu dam dintr-o data posibilitatea ficatului sa isi creeze depozite, daca noi venim cu multe calorii, el foloseste cat are nevoie in urmatoarea ora. Intre timp, si-a depus pe undeva si cel mai devreme sub forma de grasimi din care zice ca o sa consume candva, dar de obicei nu se consuma, ramane acolo depus", spune specialistul.
Aceste reguli alimentare va mentin la o greutate normala. Nu va auto-amagiti ca, daca aveti o viata activa, puteti sa mancati orice. Fara echilibru nutritional, sportul nu slabeste.

"Activitatea fizica, ea singura nu, activitatea ne mentine in forma. In momentul in care tu mananci putin si faci activitate fizica mai multa slabesti, daca mananci foarte mult si faci activitate fizica multa te mentii constant", explica si medicul Antonela Burlacu.

Daca vi se pare ca va ingrasati din orice, cereti sfatul unui medic. Impreuna puteti identifica greselile alimentare pe care le faceti. Specialistul va calculeaza aportul caloric in functie de alimentele preferate. Astfel, va poate adapta dieta.

  

fonte protv

Nessun commento: